Hill & Knowlton informeert CFO’s over de vereisten van de CSRD

Home / Hill & Knowlton informeert CFO’s over de vereisten van de CSRD

Back

Tijdens de CFO Day 2023 in Noordwijk had Hill & Knowlton Nederland het genoegen om een sessie te verzorgen over de Corporate Sustainability Directive (CSRD). We waren vereerd om een volle zaal gevuld met 100 CFO’s van Nederlandse en internationale bedrijven te mogen ontvangen. Het doel van de sessie? De complexiteit van de CSRD te verduidelijken.

We gingen in op het belang van het vereenvoudigen van naleving en het omarmen van een langetermijnstrategie op het gebied van duurzaamheid. Enkele belangrijke leerpunten uit de sessie zijn:

De urgentie van CSRD-naleving

Tijdens de sessie bleek dat maar liefst 94% van de aanwezige bedrijven nog geen uitgebreid plan had opgesteld voor CSRD-naleving. Dit aantal weerspiegelt de aanzienlijke kloof die nog bestaat tussen wettelijke vereisten en de voorbereidheid van bedrijven, zoals blijkt uit formele ESG-rapportage-enquêtes. Dit vereist versnelde actie om potentiële nalevingslacunes aan te pakken en de CSRD effectief te omarmen.

Profiteren van gevestigde rapportagestandaarden

Bedrijven die al niet-financiële rapportagestandaarden hebben overgenomen, zoals de Global Reporting Initiative (GRI) en de Sustainability Accounting Standards Board (SASB), bevinden zich in een betere positie om het CSRD-landschap te navigeren. GRI en SASB bieden robuuste raamwerken voor het meten en openbaar maken van niet-financiële informatie, waardoor organisaties betrokkenheid bij duurzaamheid en ESG-praktijken kunnen aantonen. Door de bestaande rapportagestructuren af te stemmen op de CSRD-vereisten, kunnen deze bedrijven de transparantie verbeteren, het vertrouwen opbouwen en de inspanningen voor naleving stroomlijnen. Beide raamwerken bieden een solide basis voor bedrijven die aan CSRD-verplichtingen willen voldoen.

Verschuiving van focus naar duurzame strategie

De sessie zorgde voor een belangrijke verschuiving van strikte naleving naar de ontwikkeling van een sterke duurzaamheidsstrategie. Gezien de evoluerende landschappen van ESG-rapportagevoorschriften in de EU en andere regio’s, is het duidelijk geworden dat bedrijven die duurzaamheid als een strategisch noodzakelijkheid omarmen, waarschijnlijker zijn om op de lange termijn te gedijen. Hoewel wettelijke naleving essentieel blijft, kunnen organisaties die proactief duurzame bedrijfspraktijken ontwikkelen en deze integreren in hun kernstrategieën talloze voordelen behalen, zoals een verbeterde merkreputatie, het vrijmaken van ESG-kapitaal en het stimuleren van het behoud van talent.

Naleving van de CSRD wordt een opstap naar een groter doel: het creëren van een robuust en duurzaam raamwerk voor duurzaamheid dat in lijn is met de evoluerende maatschappelijke verwachtingen en bedrijven in staat stelt om op de lange termijn succesvol te zijn.

Via onze ESG & Sustainability Advisory service kunnen we bedrijven helpen om de vereisten van de CSRD te vereenvoudigen door inzicht te krijgen in uw ESG-situatie hier en nu, uw ESG-gegevensbehoeften te analyseren, een aangepaste routekaart te creëren die wordt geaccepteerd door belanghebbenden en gebruik te maken van onze expertise op het gebied van Public Affairs & Communicatie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Charlotte de Voogd, Ingo Heijnen, José Tijssen, Ariën Stuijt of Manuel Sosa-Skrainka.