Verkiezingsprogramma gezondheidszorg – Moet het nu weer over geld gaan?

Home / Verkiezingsprogramma gezondheidszorg – Moet het nu weer over geld gaan?

Back

Onlangs kondigde het Centraal Planbureau aan dat we de vergrijzing en de stijgende zorgkosten snel zullen voelen in onze portemonnee. Ook de kosten van met name personeel in de Nederlandse ziekenhuizen zijn de afgelopen jaren harder gestegen dan de omzet (Bron: KPMG). Demonstraties van zorgpersoneel, faillissementen in de zorg, medicijntekorten en steeds duurdere geneesmiddelen vergroten de zorg over de zorg. Die discussies gaan steeds vaker vooral over geld, maar daarmee raakt het belangrijkste onderwerp van de zorg uit beeld: de patiënt.

Ook al heeft Nederland een van de beste zorgsystemen ter wereld, uit de berichtgeving blijkt duidelijk dat dit niet meer vanzelfsprekend is. Sterker nog, volgens onze Minister van Financiën heeft de zorg “het vermogen om als een koekoeksjong andere vogeltjes uit het [begrotings]nest te duwen”. Een van de grootste politieke vraagstukken blijft dus een hoofdpijndossier: hoe kunnen we het zorgsysteem opnieuw uitvinden op een manier die efficiënter is en toch tot betere zorg leidt?

Op weg naar de verkiezingen is de vraag: Welke harde en impopulaire keuzes durven politieke partijen hierin te maken? Of nog interessanter; is er een partij die een langetermijnvisie voor de zorg kan presenteren? Een visie waarin we op weg gaan naar betere zorg binnen de financiële marges en waarbij we volledig profiteren van de sterke life science sector in Nederland. Een visie waarin keuzes worden gemaakt, ook als daarvoor de traditionele rolverdeling op de schop moet en het zorgsysteem gereorganiseerd moet worden.

Dit vraagt om inbreng vanuit de maatschappij en het bedrijfsleven. Want juist deze discussie moet niet alleen maar draaien om kosten, maar om nieuwe mogelijkheden, slimme innovaties en natuurlijk om de mensen die te maken krijgen met de zorg: patiënten en hun naasten. Initiatieven uit het veld op het gebied van preventie, betere gegevensuitwisseling, Artificial Intelligence, technologie en innovatieve geneesmiddelen kunnen de richting bepalen die we als Nederland op moeten gaan.

Over één ding zijn we het met elkaar eens: Nederland heeft nu een van de beste zorgsystemen ter wereld. Maar met welke ideeën kan het nieuwe Kabinet dit voor ons allemaal toekomstbestendig maken? Dan zal het juiste gesprek gevoerd moeten worden. En dat gesprek begint nu.

Dit artikel valt onder de expertise