Inclusief en divers leiderschap is wat we nodig hebben

8 maart staat wereldwijd in het teken van Internationale Vrouwendag. Collega Charlotte de Voogd, Strategy Director Sustainability, belicht in hoeverre vrouwen dan onbeperkt mee kunnen doen. Lees hier Charlotte’s blogartikel over de emancipatie van vrouwen binnen organisaties.

Op 8 maart is het weer internationale vrouwendag, de dag waarop we wereldwijd stilstaan bij de emancipatie van vrouwen. Dit jaar is het thema ‘onbeperkt leefbaar’, waarbij we ons de vraag stellen in hoeverre vrouwen onbeperkt mee kunnen doen. Hoewel er grote stappen gezet zijn in de emancipatie van vrouwen is er nog behoorlijk wat werk aan de winkel. Zo verdienen vrouwen in NL nog steeds 13% minder dan mannen, is slechts zo’n 29% van de Nederlandse bestuurders vrouw en worden de zorgtaken nog steeds met name door vrouwen uitgevoerd.

Geregeld klinken meningen over de houding van vrouwen in hoge posities. De kritiek is dat deze vrouwen te ‘bitchie’ zijn, teveel mannengedrag imiteren en geen ‘echte vrouw’ meer zijn. De gedecideerde vrouw is een kreng, de gedecideerde man is in een sterke leider die weet wat hij wil. Of vrouwen krijgen te horen dat ze minder snel doorgroeien dan mannelijke collega’s omdat ze ‘te lief’ zijn. Vrouwen moeten nog steeds veel harder werken om zichzelf als leider te bewijzen, maar doen ze dat met teveel overtuiging en zelfvertrouwen, dan zijn ze niet meer likeable.

In hoeverre kunnen vrouwen dan onbeperkt meedoen? Vastgeroeste rollenpatronen zijn lastig te veranderen, daarom is bijvoorbeeld een vrouwenquotum belangrijk. En manieren om meer gelijke kansen te creëren, bv kinderopvang beter regelen, ouderschapsverlof voor mannen verder uitbreiden en zorgen dat de kans voor vrouwen op de arbeidsmarkt niet verslechtert doordat ze kinderen krijgen. Meer vrouwen aan de top is bovendien aantrekkelijk voor bedrijven. Zo blijkt uit onderzoek van McKinsey dat bedrijven betere resultaten neerzetten wanneer er meer vrouwen in leidinggevende posities zitten.

Daarnaast zit een groot probleem in het feit dat we de vrouw nog steeds vergelijken met het ogenschijnlijke standaardbeeld van de man als exemplarisch leider. Dat is niet alleen kortzichtig, maar vooral achterhaald. Inclusief en divers leiderschap is wat we nodig hebben om de transitie door te maken waar de wereld zich momenteel in bevindt: empathisch en verbindend, met lef en visie. Man, vrouw of non-binair. Een leider die in staat is om te leiden vanuit purpose, een stevige bedrijfscultuur weet neer te zetten en het bedrijf naar positieve impact brengt. Want, in de woorden van Peter Drucker: Management is de dingen goed doen; leiderschap is de goede dingen doen.

"Inclusief en divers leiderschap is wat we nodig hebben"