Rondetafel MiFID II

Overbruggen van de informatiekloof tussen investeerders en bedrijven: een gedeelde verantwoordelijkheid

Home / Rondetafel MiFID II

Back

Zoals gevreesd heeft de introductie van MiFID II geleid tot een verdere vermindering van de aandacht van analisten voor kleine en middelgrote beursgenoteerde ondernemingen. De nieuwe beursregels zijn bedoeld om een eerlijkere, veiligere en efficiëntere markt te creëren en om transparantie voor alle deelnemers binnen de financiële markten te waarborgen. Dit betekent ook dat de kosten voor research niet meer ‘verpakt’ kunnen worden in de transactiekosten, maar dat deze direct door de belegger betaald moeten worden.

Als gevolg wordt er steeds minder diepgaande aandelenresearch geschreven over kleine en middelgrote beursgenoteerde ondernemingen.

Deelnemers aan een rondetafelbijeenkomst over MiFID II, georganiseerd door strategisch communicatieadviesbureau Hill & Knowlton en beleggingsresearchbureau the IDEA!, herkennen de groeiende informatiekloof tussen beleggers en bedrijven. Als (onbedoeld) gevolg wordt de markt belemmerd wat voor bedrijven uiteindelijk tot een lagere waardering kan leiden. Hierdoor wordt het vermogen om kapitaal aan te trekken beperkt en worden ze kwetsbaar voor een mogelijk vijandige overname.

Nieuwe uitdagingen
MiFID II brengt allerlei uitdagingen met zich mee. Niet alleen voor IR-professionals, maar voor alle deelnemers aan de financiële markten en de beurs zelf.

Het is een verontrustende trend, zei Eric Urff, CFO van Nedap. “De IR-community moet wakker worden en beseffen dat niemand het voor hen zal oplossen.” Bedrijven moeten veel harder werken om hun verhaal aan investeerders over te brengen, zei hij. “De oude manieren werken niet meer.”

Peter Bos, Legal Manager bij Teslin Capital Management zei dat het vanuit het perspectief van de belegger net zo uitdagend is en dat het veel meer moeite kost om als aandeelhouder dichtbij een bedrijf te komen. “Het betekent niet dat mijn werk minder prettig is, maar het is een stuk intensiever geworden. En als belegger moet je ook een stuk slimmer zijn.”

Corné van Zeijl, analist en strateeg bij Actiam, is het erover eens dat er iets moet veranderen. Beleggers zijn niet bereid om te betalen voor rapporten, zei hij. “Het is moeilijk uit te leggen, hoe goed zo’n rapport ook is. Mensen zijn gewoon niet bereid om zelf voor aandelenresearch te betalen.”

René van Vlerken, Head of Listing bij Euronext, zei dat veel small- en midcaps in een neerwaartse spiraal terecht zijn gekomen die hun toekomst zou kunnen bedreigen: geen aandacht van analisten, geen liquiditeit, geen handel en geen interesse van internationale beleggers. “Dit helpt niet in het aantrekkelijker maken van kapitaalmarkten. We zien beleggers steeds selectiever worden als het om kleinere bedrijven gaat.”

Waar ligt dan die oplossing?
Volgens de Directeur van Blikkenburg Esther Lindenbergh hoeven we geen oplossing van de toezichthouder te verwachten. Zij was van mening dat MiFID II een positieve ontwikkeling is en dat investeren in small- en midcaps nog steeds veel kansen biedt.
Volgens Lindenbergh is een deel van de oplossing dat IR-professionals beter moeten worden in het vertellen van hun verhaal. “Sommige bedrijven hebben absoluut geen idee hoe ze hun verhaal moeten vertellen.”, zei ze. Tegelijkertijd is het belangrijk om te beseffen dat iedereen die onderdeel uitmaakt van de financiële markten hun steentje bij moeten dragen om de nieuwe realiteit samen aan te pakken.

Nieuw initiatief als mogelijke oplossing
Een van de mogelijke oplossingen werd tijdens de ronde tafel bijeenkomst gepresenteerd door Hill & Knowlton in samenwerking met the IDEA!: het strategische consultancy- en informatieplatform Meaning2Numbers (www.meaning2numbers.com). Dit onafhankelijke platform biedt research en relevante bedrijfsinformatie aan beleggers en is gratis toegankelijk voor geregistreerde gebruikers. Het doel is om de zichtbaarheid van kleine en middelgrote beursgenoteerde ondernemingen te vergroten en om de dialoog tussen bedrijven en beleggers te stimuleren.

Het net gelanceerde platform biedt al informatie van technologiebedrijf RoodMicrotec. Hill & Knowlton en the IDEA! hopen dat het initiatief door alle deelnemers aan de kapitaalmarkten zal worden omarmd en dat het uiteindelijk een belangrijk onderdeel van de dialoog tussen bedrijven en investeerders zal worden.

“Met Meaning2Numbers willen we beide partijen dichter bij elkaar brengen”, zei Jose Tijssen, Board & Strategy Director bij Hill & Knowlton. “Wij begrijpen de uitdagingen in het vinden van de balans tussen de strategische ambities, communicatie met de kapitaalmarkt en de noodzaak tot het leveren van aandeelhouderswaarde, in de context van een brede stakeholderbenadering.”

Henk Slotboom, Managing Partner van the IDEA! voegt hieraan toe: “Meaning2Numbers kan een belangrijke bijdrage leveren aan het creëren van duiding en dialoog tussen belegger en bedrijf. Hill & Knowlton vanuit hun expertise op het gebied van Investor Relations en the IDEA! met haar onafhankelijke en diepgaande Research Intelligence. Met deze unieke samenwerking willen wij ons inzetten om de belangrijkste barrières die door MiFID II zijn ontstaan te verlagen.”

Deze case valt onder de expertise