Webinar US elections: is it the economy, stupid?

Home / Webinar US elections: is it the economy, stupid?

Back

Terwijl we hier in Nederland langzaam aan het voorsorteren zijn op de Tweede Kamerverkiezingen, is aan de overkant van de oceaan de strijd al volop gaande. De Public Affairs afdeling van Hill+Knowlton Strategies organiseerde op 30 juni een ontbijtsessie over de Amerikaanse verkiezingen die in november plaats zullen vinden. America watchers Koen Petersen en Justin Kissinger vertelden vanuit hun eigen ervaring en expertise waar we in de opmaat naar de verkiezingen op moeten letten.

Stemt het Amerikaanse volk nog voor vier jaar Donald Trump of maakt ‘Sleepy Joe’ (Biden) een kans op het presidentschap?

De titel van de webinar ‘Is it the economy, stupid’ is een bekende oneliner van Bill Clinton uit de verkiezingscampagne van 1992. Clinton nam het op tegen George H. Bush Sr. De economie stagneerde onder het presidentschap van Bush en de Amerikanen snakten naar een betere economie: meer banen en betere salarissen. Clinton claimde de slogan en won. We spoelen de tijd iets vooruit naar het heden, waar Donald Trump op dezelfde wijze als Bill Clinton populaire thema’s als de economie naar zich toetrekt. Met een knightiaanse onzekerheid die anno 2020 op Amerika afstormt, is het de vraag of die thema’s, waar hij vier jaar geleden succes mee boekte, ook dit jaar aanslaan.

De verkiezing dit jaar draait eigenlijk maar om één presidentskandidaat: Trump. Het is eerder een referendum over hoe tevreden de Amerikanen zijn over hun zittende president. Dat is een uitdaging voor Trump, die zich liever als ‘new kid on the block’ positioneert terwijl hij eigenlijk het Amerikaanse volk moet overtuigen dat hij alles (lees: de economie) onder controle heeft. Zijn campagne is tot nu toe een herhaling van zetten: immigratie, handelsoorlog met China en belastingverlagingen blijven terugkerende thema’s. Over de economische recessie en de pandemie die maar niet lijkt af te zwakken spreekt hij nauwelijks..

Van Biden horen we tot nu toe weinig. Een dezer dagen zal hij zijn running mate bekend maken, een keuze die bepalend gaat zijn voor de koers die de Democraten willen varen. Biden loopt weliswaar voorop in de peilingen, maar die zeggen niets totdat Amerikanen daadwerkelijk hun stembiljet hebben ingeleverd. En als de stemmen eenmaal zijn geteld, dan zal het zeker nog even duren voordat de legitimiteit hiervan wordt erkend. In de tussentijd zullen bedrijven en instanties moeten proberen te navigeren tussen twee uitersten met ieder een eigen waarheid.

November ligt weliswaar ver weg, maar verkiezing 2020 belooft nu al een (Kanye West rap)spektakel te worden. ‘Never a dull moment’!

De experts die aan dit artikel hebben gewerkt

Dit artikel valt onder de expertise